De ce acest blog?

Am inceput sa lucrez la acest blog in ideea ca voi putea sa ii inspir pe oameni, ca ii voi face sa se simta mai atrasi de viata de la tara si de Dumnezeu, pentru ca am gasit in acest coltisor de Baragan o parte din farmecul vietii pe care l-am descoperit prima data in "Morometii" lui Marin preda.

Acest blog e dedicat tuturor celor care m-au primit cu bratele deschise cand am devenit preot al acestei parohii, tuturor celor care m-au ajutat de fiecare data cand am avut nevoie, dar si tuturor celorlalti de la care am avut cate ceva de invatat, preoti si mireni. Numele lor? Nimic mai simplu si mai pur romanesc: tanti Ica (Apostol Ana), Viorel (Nica Dumitru), nea Sandu (Manole Alexandru), tanti Lenuta (Vartolomeiu Elena), dom' primar (Nitulica Ion, primarul comunei Dor Marunt), Baldo (Pr. Baldovin Bogdan Constantin), Andrei (Pr. Neagu Andrei), Ion (Pr. Zamfira Ion), Cosmin (Pr. Minea Cosmin), Sefu' (Pr. Iamandi Bogdan), Alin (Pr. Olteanu Alin, actualmente preot in Italia - ce dor imi e de el!) si multi altii!

In plus, imi doresc ca acest blog sa va fie un alt fel de ... "Morometii"! Voi incerca, in masura in care ma voi arata capabil, sa va aduc inainte istoria satului si a bisericii, istorisiri si intamplari din viata acestui sat, si, sper eu, sa va fac partasi la evolutia sa asa cum o visez eu!

Al dumneavoastra rugator catre Domnul,

Pr. Smaranda-Catanoaia Cosmin-Ionut

marți, 1 noiembrie 2011

Conferinta pastoral-misionara de toamna - 2011

           Conferinţa pastoral-misionară de orientare

            În data de 20 octombrie 2011 a avut loc la Protopopiatul Lehliu Conferinţa pastoral-misionară de orientare cu tema „2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.            Conferinţa a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii urmată de slujba de Tedeum la biserica Parohiei Lehliu-Gară de către un sobor de preoţi din cadrul Protopopiatului Lehliu, avându-l ca protos pe PC. Pr. Polomănescu Florin, parohul Parohiei Valea Argovei.

           Foto 1 – Momentul cădirii la slujba Tedeumului

           Foto 2 – Momentul citirii pericopei evanghelice din cadrul
           săvârşirii slujbei Tedeumului

           La săvârşirea acestor sfinte slujbe au participat din partea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor PC. Pr. Rusu Manuel, Consilier cultural, PC. Pr. Neacşu Marcel, Consilier Direcţia de Audit şi PC. Pr. Oproiu Gabriel, Consilier pentru probleme canonice.
           După săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii şi a Tedeumului preoţii Protopopiatului Lehliu , precum şi cei trei preoţi consilieri s-au adunat în sala de şedinţe din sediul protopopiatului pentru a participa la lucrările Conferinţei.
           În cadrul acestor lucrări au fost susţinute trei referate în legătură cu subiectul de bază al Conferinţei.

           Primul referat a purtat titlul „Sfânta Taină a Botezului – semnificaţii teologice şi spirituale” şi a fost prezentat de către PC. Pr. Cherciu Marius, parohul Parohiei Răzvani.
           PC. Pr. Referent a subliniat încă de la bun început importanţa covârşitoare pe care o are Sfântul Botez în iconomia mântuirii individuale a omului, importanţa naşilor de botez ca părinţi spirituali ai noului botezat, ca factori determinanţi în dezvoltarea spiritual-morală a acestuia şi în educaţia sa.
           Totodată preotul referent a amintit şi de diverse practici şi ritualuri necanonice şi păgâneşti în legătură cu Sfântul Botez cum ar fi, spre exemplu, punerea de bani în cristelniţă înainte de sfinţirea apei de către preot şi altele. Pornind de la acestea s-a reiterat importanţa menţinerii unităţii tipiconale şi liturgice de către sfinţiţii slujitori ai Bisericii şi importanţa săvârşirii sfintelor slujbe conform rânduielilor stabilite de către Sfânta Biserică.
           O altă idee subliniată de către preotul referent a fost aceea a alegerii unui nume de sfânt pentru cel care se botează, iar acel sfânt să îi fie noului botezat exemplu de urmat de-a lungul întregii sale vieţi astfel încât prin aceasta să se cinstească sfântul respectiv şi să fie slăvit Dumnezeul nostru, Cel care l-a învrednicit de cinste pe respectivul sfânt.

           Al doilea referat supus atenţiei preoţilor participanţi a fost „Taina Sfintei Cununii în teologia contemporană” prezentat de către PC. Pr. Moga Victor Cristian, parohul Parohiei Frăsinetul de Jos.
           În partea de introducere preotul referent a subliniat diferenţele dintre cununia civilă şi cea religioasă, dar şi importanţa fiecăreia. A explicat apoi semnificaţia religioasă a Sfintei Cununii, dar şi a diferitelor etape ale acestei Sfinte Taine.
           S-a subliniat importanţa pregătirii mirilor şi a naşilor de cununie în vederea săvârşirii acestei Sfinte Taine prin post, rugăciune şi spovedanie.
           O altă problemă importantă tratată de către părintele Moga a fost importanţa naşilor de cununie ca părinţi spirituali ai noii familii şi necesitatea faptului ca aceştia să fie cununaţi şi, mai mult decât atât, amândoi să fie de credinţă ortodoxă, întrucât, mai ales începând cu anul 1990 au fost semnalate din ce în ce mai multe cazuri în care tinerii, inclusiv absolvenţi ai facultăţilor de teologie ortodoxă, şi-au ales naşi de o altă credinţă decât ortodoxă.
           În continuarea referatului său, părintele referent a analizat relaţia duhovnicească pe care preotul trebuie să o aibă cu mirii, naşii acestora şi cu părinţii lor trupeşti atât înainte, cât şi după săvârşirea Sfintei taine a Cununiei, dar şi importanţa naşterii de prunci ca încununare a familiei ortodoxe.

           Al treilea referat a fost cel al PC. Pr. Alexa Vladimir de la Parohia Buzoieni şi a purtat titlul „Taina Sfintei Cununii în contextul actual”.
           Încă de la început PC. Pr. Alexa a făcut o analiză a problemelor actuale aflate în strânsă legătură cu Sfânta Taină a Cununiei atât din perspectiva numărului tot mai mare de tineri care preferă să trăiască în concubinaj în ideea de „a nu se mai împiedica de nişte hârtii şi de nişte tradiţii învechite”, dar şi din prisma practicilor necanonice şi păgâne referitoare la nuntă:
           - nesăvârşirea cununiei în luna mai (aduce ghinion!);
           - cununarea în unele zone din Transilvania a unei persoane vii cu una decedată în cazul în care aceasta din urmă a murit necununată;
           - deschiderea uşilor bisericii de către părinţii miresei;
           - practicile vrăjitoreşti pentru „legarea” sau „dezlegarea cununiilor”;
           - agăţarea de conserve goale în urma maşinii cu care circulă mirii de la biserică până la locul unde se ţine petrecerea (aduce noroc şi sperie vrăjitorii).
           Următoarea problemă tratată în cadrul referatului a fost obiceiul nou apărut de a se oficia Taina Nunţii în alte locaţii decât în sfânta biserică şi nemenţinerea unităţii tipiconale în ceea ce priveşte săvârşirea acestei Sfinte Taine.
           Ultima parte a referatului a fost dedicată problemei căsătoriilor mixte (inter-religioase sau inter-confesionale) şi a naşilor necăsătoriţi sau de altă religie ori confesiune.
           În partea a doua a Conferinţei au avut loc scurte dezbateri şi comentarii legate de cele trei referate şi de alte dificultăţi pastoral-misionare întâmpinate de către preoţii prezenţi referitoare la Sfânta Taină a Botezului şi la Sfânta Taină a Cununiei în parohiile pe care le păstoresc. PC părinţi consilieri au reiterat sprijinul Prea Sfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, dar şi al lor personal în soluţionarea oricărui fel de situaţii neprevăzute cu care preoţii participanţi s-ar putea întâlni în cadrul activităţii lor în parohii.
           Conferinţa a luat sfârşit printr-o rugăciune de încheiere.

           Foto 4 – De la stânga la dreapta:
           PC. Pr. Prot. Iamandi Bogdan, PC. Pr. Cons. Rusu Manuel,
           PC. Pr. Cons. Oproiu Gabriel şi PC. Pr. Cons. Neacşu Marcel

           Foto 5 – PC. Pr. Cherciu Marius, parohia Răzvani

           Foto 6 – PC. Pr. Moga Victor, parohia Frăsinetul de Jos

           Foto 7 – PC. Pr. Alexa Vladimir, parohia Buzoieni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu